perjantai 15. tammikuuta 2016

Lavis - lavatanssijumppa


Aloitin tällä viikolla lavatanssijumpan. Kuulin tällaisesta harrastuksesta vasta pari viikkoa sitten, kun kaverini oli bongannut laviksen Instagramista. Tutustuin lajiin nettisivuilta, www.lavis.fi ja vakuutuin, että tämä on minun juttuni. Tunneilla jumpataan tanssiaskelin, tanssimusiikin tahtiin, ja mikä parasta: ilman paria! Pääsee siis liikkumaan, saa kuunnella hyvää musiikkia, ehkä jopa vähän oppii jotain tanssiaskeleita, eikä tarvitse olla lähikontaktissa toisen ihmisen kanssa. Henkilökohtainen tila kun on minulle todella tärkeää. Enkä ole yksin tämän asian kanssa, kuten hiljattain mediassa levinnyt kuva suomalaisista bussipysäkillä osoittaa. Pelkkä ajatus tanssikurssista, jossa joutuisi opetella uutta ja samalla vaihtaa jatkuvasti tanssiparia, ahdistaa kovasti.

Kuva: Timo Riitamaa
Lavatanssijumpassa saa sotkeentua askelissa ihan yksin. Ja kyllähän minä sotkeennuinkin. Voi pojat, että olin pihalla. Menin paikalle täysin ummikkona, ilman mitään käsitystä yhdenkään tanssin askelista. Olin lukenut paikallisen urheiluseuran kurssikuvauksesta, ettei tunneilla tarvita mitään ennakkotaitoja. Liikkeelle lähdettiin kuitenkin melko rivakasti. Jumppatunneilla olen tottunut siihen, että ohjaaja näyttää liikkeet hidastetusti, ennen kuin musiikki alkaa soida. Nyt laitettiin musat soimaan saman tien, ohjaaja alkoi tehdä askelsarjoja ja sanoi, että lähdetään ihan humpan perusaskeleella liikkeelle. Ööh, tota noin, mikä on humpan perusaskel?  

Askelsarjani menivät siis täysin metsään, mutta en antanut sen haitata. Yritin aina biisin alussa päästä jyvälle ja huomatessani ettei se onnistu, tuumin että olkoot; pääasia että on hauskaa ja liikkuu, minä sovellan omat askeleeni. Ja hauskaa oli, tunti meni käsittämättömän nopeasti. Kappaleet tulivat aina pareittain, ihan kuten oikeissa tansseissa. Ehdimme käydä läpi muun muassa humpan, salsan, rokin ja valssin. Bonuksena mukana oli charleston, joka olikin ainut tanssilaji, jossa menin edes ajoittain samaan tyyliin kuin muutkin. Nyt huomasin, että nettisivuilla on videoita, joiden avulla voin vähän treenata askeleita kotona.

Kappaleista pidin kovasti, samoja biisejä kuulee jatkuvasti tanssilavoilla, Anna Abreusta Katri Helenaan. Finlanders ei soinut, mutta mukana oli kuitenkin Tulipunaruusut-humppa, jota Finlanderskin keikoillaan esittää. 

Kaiken kaikkiaan lavis on hauskinta liikuntaa, jota olen pitkiin aikoihin harrastanut. Laji on erityisesti "vanhempien rouvien" suosiossa, mutta paikalla oli nuorempiakin osallistujia. Pieni hiki tuli pintaan, mutta mistään tehojumpasta ei ole kyse. Lavis sopii kaikille, jotka pitävät tanssimusiikista. Vähemmän liikkuville tunnit ovat sopivaa jumppaa, aktiivisemmille liikkujille tunnit tuovat hauskaa ja kevyttä vaihtelua normitreenaukseen. Kun liikunta on hauskaa, sitä jaksaa myös harrastaa säännöllisesti. Lavatanssijumppaa on tarjolla ympäri Suomen, lähimmän ohjaajan voi etsiä nettisivuilta.

Loppukevennykseksi vielä video, jonka löysin hiljattain YouTubesta. Kyseessä on Finlandersin sydäntäriipaiseva versio Kodin kynttilät -kappaleesta. Äänen ja kuvan laadussa on toivomista, mutta itse olen ainakin nauranut makeasti tälle kotikutoiselle Harmony Sisters -esitykselle jo monet kerrat. Yksi laulajista, videolla koskettimia soittava Tomi ei ole enää Finlandersissa mukana, mutta olisi todella lystikästä kuulla tämä joskus livenä. Mitenkähän Tomin tilalle tullut Pasi suoriutuisi tehtävästä? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti