lauantai 13. helmikuuta 2016

Härmän Kylpylä, Ylihärmä 12.2.2016 Matti & Teppo

Matti & Teppo ja Tepon perjantaipullo.

Paikka: Härmän Kylpylä, Ylihärmä
Aika: Pe 12.2.2016 klo 21
Esiintyjä: Matti & Teppo ja Horizone

Menojalkaa vipattaa, johonkin olisi kiva lähteä, kun tänä viikonloppuna ei ole koulua eikä töitä. Lauantai kuluu raveissa, mutta perjantai-illalle on keksittävä ohjelmaa. Päädymme Härmään, Kuntsarille, jossa olimme viikko sitten katsomassa Finlandersia. Esiintymässä ovat legendaariset Matti ja Teppo sekä heidän Horizone-yhtyeensä. Horizonen soittajat edustavat taattua kivikasvoisuutta, joka on käynyt jo tutuksi monen muunkin bändin kohdalla. Soittaminen on vakava asia.  Matti ja Teppo eivät selvästikään kaipaa markkinointia, koska heillä ei ole Facebook-sivuja ja kotisivuille ei ole merkattu lainkaan heidän tulevia keikkojaan. Hyvin yleisö joka tapauksessa keikoille löytää. Silti olen todella iloinen, että Finlandersilla on erittäin aktiiviset Fb-sivut, eihän tällainen peli vetelisi heidän kohdallaan.

Olen nähnyt Matin ja Tepon aikaisemmin kaksi kertaa. Pidän kovasti heidän musiikistaan ja he jaksavat esiintyä ihailtavan energisesti, mitään löysäilyä ei ole ilmassa. Yleisö vain tuppaa olemaan turhankin innokasta. Tapaan sanoa, että Matin ja Tepon keikoilla yleisö on yhtä fanaattista kuin Cheekin keikoilla, yleisön keski-ikä vaan on jonkin verran korkeampi. Ensimmäisellä Matti & Teppo -keikalla menimme totuttuun tapaan lähelle lavaa odottamaan keikan alkua. Taisimme sinnitellä eturivissä yhden biisin ajan, sitten totesimme, että mitähän jos loppuilta vietettäisiin suosiolla tanssipaikan peränurkassa. Suoraan sanottuna mummot talloivat meidät jalkoihinsa, siinä ei käytöstapojen perään kyselty, kun he tunkivat eturiviin. Melkoista touhua. Saa nähdä, miten meidän tänään käy.
Syöminen vaan on niin kivaa.

Puitteet ovat Härmän Kylpylässä ihan kohdillaan. Tanssilattia on pieni, mutta kaikki paikat ovat siistit ja istumatilaakin löytyy pöydistä runsaasti. Paitsi tänään, kun paikka on tupaten täynnä. Kahvio on hyvä, harmi vaan että se sulkeutuu jo klo 22. Käytävillä on muutama välipala-automaatti, joista saa pikkupurtavaa ja limua. Tanssilavoilta tuttua vesipistettä ei ole, vaan tanssijat joutuvat jonottamaan vettään baaritiskillä.

Matti ja Teppo esiintyvät kaksi settiä. Ensimmäinen setti alkaa heti kahdella vauhdikkaalla rallilla, jotka kyllä menevät minulta vähän ohi. On nimittäin pakko taivastella, että olivatko he oikeasti noin vanhoja? Onhan heillä kieltämättä ikää, Matti on 66 ja Teppo 67 vuotta. Alkuhämmästelystä toivuttuani en voi kuin ihailla, miten täysillä he jaksavat esiintyä ja pitävät yleisön tiukasti otteessaan koko keikan ajan. Lähes jokaisen biisin välissä heiltä kuullaan jokin puujalkavitsi. Finlandersin Jussi on selkeästi ottanut vaikutteita omiin välispiikkeihinsä siltä ajalta, kun he soittivat Matin ja Tepon taustabändinä, vitsien taso on nimittäin yhtä matala. Juuri sen vuoksi ne naurattavat kerta toisensa jälkeen.


Ohjelmisto on sangen vauhdikas. Mukana on muutama valssi ja hempeämpi kappale, muuten mennään eikä meinata. Uusimmalta levyltä kuullaan jokunen kipale, kuten Syli täynnä sympatiaa, valtaosa on kuitenkin vanhoja tuttuja hittejä. Hiteistä on koostettu myös potpureita, jotka ovat kyllä mukavia. Olisi kiva kuulla Finlandersiltakin tällaisia potpureita, koska heillä on lukuisia hyviä biisejä, joita ei ikinä tule keikoilla, kuten En, Mitä sulle kuuluu ja Rannalle, sannalle.

Energisyyden salaisuus? Säästöpakkaus ultratehokkaita paristoja.
Matin ja Tepon potpureihin on liitetty muun muassa Missä sitä ollaan oltu ja Mä joka päivä töitä teen. Kokonaan kuullaan puolestaan esimerkiksi Näin se kesäloma toimii ja illan viimeinen varsinainen kappale Kaiken takana on nainen. Encorena tulee Vauhti kiihtyy. Mielestäni ohjelmisto sopisi vallan hyvin yökerhoon.

On hauska vertailla, miten erilaista meno oli viikko sitten Finlandersin keikalla, samassa paikassa. Selkein ero on siinä, että Mattia ja Teppoa tullaan katsomaan, Finlandersia tanssimaan. Viikko sitten eturivissä oli n. 5 henkilöä, nyt varmaan 50. Onneksi löydämme ystäväni kanssa suojaisan nurkkauksen lavan päädystä, jossa olemme mummoilta turvassa. Finlandersin soittaessa tanssilattia oli täynnä tanssijoita, nyt lavan edessä on niin paljon porukkaa katsomassa, ettei tanssijoille paljoa tilaa edes riitä. Urhoollisimmat parit toki yrittävät luovia tietään tanssien. Finlandersin keikalla paikalla oli myös nuorempaa väkeä, nyt heitä on huomattavasti vähemmän. Tämä tuntuu hassulta, koska Matin ja Tepon ohjelmistossa on tosiaan hyvin vähän tanssikappaleita, pääpaino on bilebiiseissä. Finlanders taas soittaa tanssimusiikkia laidasta laitaan. Desibelit ovat tänään turhan suuret, onneksi Finlanders malttaa pitää volyymit miellyttävällä tasolla. Joka tapauksessa suosittelen, että kaikki kävisivät edes kerran elämässään katsomassa Mattia ja Teppoa, sen voi melkein jo katsoa kuuluvaksi yleissivistykseen.

Pohojalaasta huumoria.
Kaiken kaikkiaan ilta on oikein viihdyttävä, ainakin näin ei-tanssijoiden näkökulmasta. Koska paikalla on oikeastaan pelkästään keski-iän jo ylittäneitä henkilöitä ja liikkeellä ollaan jopa rollaattorin voimin, on mukava katsella omaa tulevaisuuttaan. Noin estottomasti mekin sitten kypsemmällä iällä riekumme eturivissä, jos hengissä pysymme. Totta puhuen fiilistelemme aika estottomasti jo tänäänkin. Illan vielä kruunaa se, että levymusiikin alkaessa soida keikan jälkeen, ilmoille pärähtää Finlandersin Taas tässä kävi näin. Innostumme jammailemaan tanssilattialla niin, että jos emme olisi jo tähän mennessä saaneet kylähullujen mainetta, nyt se olisi taattu.

Kylpylästä voi ostaa kotiin viemisiksi Juhani Palmun tauluja, 170 €/kpl


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti