lauantai 9. huhtikuuta 2016

Mietaan NS, Kurikka 8.4.2016 FinlandersPaikka: Mietaan Nuorisoseura, Kurikka
Aika: Pe 8.4.2016 klo 20 - 01.30
Esiintyjät: Finlanders ja Pauli Koivula & Himmiät Tähäret


Edessä on taas tutustuminen uuteen keikkapaikkaan, joka tällä kertaa löytyy ihan kotinurkilta. Odotan kovasti pääseväni Mietaalle, koska se ei ole mikä tahansa paikka. 90-luvun puolivälissä, kun kävin Ilmajoen yläastetta, kaikki lähipitäjien teinit hyppäsivät nuorisobileissä joko Mietaalla, Kauhajoen Kasinolla tai Seinäjoen Raviskalla. Kaikki paitsi minä. Olen aina ollut se Humppamies-biisin erilainen nuori. Halusin vain olla kotona hevosten kanssa, enkä usko, että jäin kovinkaan paljosta paitsi. Nyt olen kuitenkin kovasti täpinöissäni, onhan se kiva että pääsen vihdoin Mietaalle bilettämään. Myöskään Finlanders ei ole ollut aiemmin Mietaalla.

Nuorisoseuran talossa on järjestetty erilaisia tanssitapahtumia vuodesta 1964 lähtien, nuoriso sai disco-tilansa vuonna 1982. Vanhoina hyvinä aikoina, 2000-luvulle saakka, nuorisoa oli usein paikalla yli 2000 henkeä. Esiintyjät olivat kotimaisia huippunimiä, joskus jopa ulkomailta. Maakunnasta järjestettiin bussikuljetuksia. Nyt nuorten kävijöiden innostus on hiipunut ja Mietaalla on suunnattu katseet vanhempaan yleisöön.


Tanssisali

Sisään pääsee vasta tasan klo 20. Koska muut ovella käyneet vetäytyvät takaisin lämpimiin autoihinsa, olemme lopulta ensimmäiset sisälle menevät asiakkaat. Monesti vitsailemme "mennään sitten niin ajoissa paikalle, että ollaan heti ovenrivassa kiinni", mutta nyt on ensimmäinen kerta, kun tämä oikeasti toteutuu. Ovella tapaamme pariskunnan, joka kertoo olleensa jo viitenä peräkkäisenä päivänä tanssimassa. Lisäksi he ovat mahduttaneet mukaan tuplatanssien päivän, eli ensin toisessa paikassa päivätanssit ja illalla vielä toisessa paikassa normitanssit. Hatunnosto heille!


Ehdin napata muutaman kuvan sisätiloista, ennen kuin paikat alkavat täyttyä. Sydäntäni lähellä olevat kahviotilat ovat avarat, tarjolla on voileipiä ja ihania, lämpimiä täytepullia. Enpä muista, koska pulla olisi viimeksi maistunut näin hyvältä!


Kahvion yhteydessä on myös anniskelutiski ja ilmainen vesipiste. Loppuillasta hoksaamme, että alakerrassa on toinenkin anniskelupiste. Tyydymme silti kahviin. Kaikki tilat, myös alakerrasta löytyvät WC:t, ovat siistit. Siisteydestään huolimatta vessat ovat todella kolkot, erottuvat negatiivisesti muiden tanssipaikkojen vastaavista tiloista. Henkilökunta on kauttaaltaan ystävällistä ja rentoa. Yleisöä tulee paikalle ihan mukavasti, pääosa tanssimaan, mutta osa myös muuten vaan viihtymään.


Hauskat liikennevalot ilmaisevat, onko menossa naisten vai miesten haku.

Yllätys on suuri ja iloinen, kun huomaamme Finlandersin esiintyvän neljä settiä. Settien välissä olevien taukojen lyhyys yllättää myös esiintyjät, mutta lopulta kaikki löytävät asemiinsa. Illan mittaan ymmärrän, mitä sanonnalla "nyt tuli joulu ja juhannus yhtäaikaa" tarkoitetaan: se on sitä, kun samana iltana tulee sekä Humppamies että Lesken lempi.

Olemme olleet hieman huolestuneita, ettei kai Mennyt mies ole poistunut ohjelmistosta, kun ei sitä ole muutamalla keikalla tullut. Huoli on ollut turha, tänään se taas kuullaan. Ja niin kuullaan lukuisia muitakin helmiä, muun muassa Puhdasta kultaa, Ota kii, Finlandersin uusimmalta levyltä löytyvä KipuBamboleo, jonka Finlanders on levyttänyt jo vuonna 1988, ja Tuure Kilpeläisen Ystävänpäivä. Pitkästä aikaa mukana on lystikäs Spanish Flea, jota kuunnellessa tulee aina väkisinkin hyvälle mielelle. Iltaa on markkinoitu k-18-tansseina, joten olen etukäteen pohtinut, olisiko tämä nyt viimein se keikka, kun Paljaana esitetään paljaana? Ei ole, puvut pysyvät päällä koko kappaleen ajan.Tuntuu kuin kaikki neljä settiä sujahtaisivat taas valonnopeudella ohi, käsittämätöntä. Viimeinen setti päättyy vauhdikkaaseen tunnelmaan, Kaikki tytöt -biisiä seuraa yllä mainittu Mennyt mies. Myös encore alkaa reippaasti, Rappiolla toimii aina. Sen jälkeen kuullaan vielä yleisön pyynnöstä Oikeesti, vaikka se on jo kerran illan mittaan tullut. Katselen kadehtien Finlandersin energistä meininkiä, siinä eivät kilometrit tai valvomiset näy eikä kuulu. Hauskaa sinänsä, että orkesteri on kiertänyt ympäri Suomea jo yli 30 vuotta ja silti eteen tulee tällaisia keikkapaikkoja, joissa he eivät ole aikaisemmin esiintyneet. Linkistä pääset Mietaan Facebook-sivulle, jossa näyttää olevan muutama kuva ja video keikalta.

Kakkosbändinä on Pauli Koivula & Himmiät Tähäret. Solistia markkinoidaan Kurikan omana Olavi Virtana. Ainakin huumorintajua porukalta tuntuu löytyvän, bändin nimen ja alle poimimani Fb-päivityksen perusteella.


Eikä kyseinen kokoonpano tuota muutenkaan pettymystä, tanssimusiikki soi ja Hopeinen kuu ynnä muut ikivihreät kajahtavat komeasti. Itse pidän ehkä eniten laulajan välispiikeistä, jotka on höystetty reilulla murteella. Laulu Yksi ainoa ikkuna on "Yks ainua klasi" jne. Tarkoitus on jäädä kuuntelemaan heidän viimeinenkin settinsä, mutta väsy vie tällä kertaa voiton ja suuntaamme kotimatkalle.

Pauli Koivula (vas.) & Himmiät Tähäret


Kovasti koitin illan mittaan katsella tanssilattialle, mutta ei; en tälläkään kertaa nähnyt ainuttakaan huonotuulista tanssijaa. Jokainen tyylillään, mutta kaikilla hymy naamalla. Himmeiren Tähtien toivomus iloosesta sakista Mietaalla täyttyi.

2 kommenttia:

 1. Onkohan mahdollisesti vapunviettoa Lapuan Latosaaressa?
  Innolla odotan, jos saisi taas youtubeen elävää kuvaa?
  Kun ei itse pääse paikalle, niin sillähän olisi jo vappu pelastettu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vappubileet on luvassa, eiköhän sieltä jotain videomatskua tartu mukaan :) Harmi ettet pääse paikalle :/

   Poista